03 февруари 2010

Mea culpa, mea culpa mea Media culpa

Наскоро излезе решението на британския официален медицински регулатор, General Medical Council, за поведението на Андрю Уейкфийлд. Да, лекарят, известен с това, че изплаши цяла Великобритания, и не само, с поредната серия паника срещу ваксинирането.

Според решението на съвета Уейкфийлд е действал "нечестно и безотговорно" в изследванията си за връзката на аутизма и ваксинирането с тройна ваксина MMR. Той не е взел под внимание благосъстоянието на 12-те деца, участвали в изследването.

Ето тук е целият текст на решението, който в момента преглеждам.

Освен че е подложил децата на инвазивни и опасни изследвания, Уейкфийлд допуска и конфликт на интереси- получава пари от адвокат, зает да съди фармацевтичните компании заради вреда от ваксините им. Случайно или не, той също участва в разработването на алтернативна ваксина за заушка и шарка (MMR).

Когато пиша подобен постинг, се чудя дали това би убедило средностатистическата форумка в БГ Мама. Веднага ми идва наум, че информацията, която аз давам, е миниатюрна по обем в сравнение с произведеното през годините не само от британските медии, но и от "алтернативните" интернет сайтове.

Днес няма да се занимавам с въпроса за ваксините- давам си почивка за момент, но ще се занимая с въпроса за медийната отговорност. Медиите ще напълнят колонки и страници с присъдата на Уейкфийлд, но самите те няма да получат дори и плясване през ръката за безотговорното отразяване на информацията.

До голяма степен именно медиите раздухаха въпроса, като публикуваха шарени инфо графики и недопечени изследвания от други учени, коментира Бен Голдейкър в книгата си Bad Science.

Търсенето на български източници по въпроса не даде резултат- дори Капитал не са работили по такава тема, а те са склонни. Поне не излизат резултати, според които сме раздухвали истерията около ваксините. Това разбира се не пречи на загрижени майки да четат подобни статии.

Мога да разбера майките- когато нещо се случи с детето, статистическото мислене не ни успокоява. Нормално е да се обвиним и да питаме- аз ли направих нещо?

Ето защо научната и медицинска журналистика има огромна отговорност. Иначе ще очакваме все повече случаи на предотвратими детски болести, особено в близост до био магазини в големите градове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар