21 октомври 2009

"За" ваксините!

Науката е единодушна- ваксинирайте си децата! Не слушайте Джим Кери, нито Джени Макарти, нито Майк Адамс- ползата от ваксините е по-голяма, отколкото вредата.

Ей сега се върнах от посещение при педиатъра- теглене, мерене и поредната ваксина. Получих и порция съвети, с които не смятам да се съобразя- като например ранното захранване. Смятам, че е смешно, когато лекар ти обяснява да не направиш попарка на бебето с Бейк Ролс и маргарин.

Съвсем нормално е в ерата на интернет да не слушаш педиатъра си за всичко. Четем и се интересуваме от схеми за захранване. Защо тогава повечето родители предпочитат историята, в която доблестните майки се опълчват срещу фармацевтичните гиганти- вместо историята, в която съзнателно проучващи и четящи майки се отказват от прекаления скептицизъм и признават, че съвременната медицина има какво да даде на децата им.

По темата с ваксините- винаги вмъквам истории от детството на наскоро починалата ми баба. Тя помнеше как отива да вика една приятелка за игра и открива, че момиченцето е умряло и точно сега го приготвят за погребение. Аз нямам спомени за починали от детска болест приятелчета. Баба ми имаше спомени за няколко.

Майка ми пък едвам се е отървала от коклюш. За една бройка да го няма този блог...

Тези дни и в българското интернет пространство се появи статия за тревожна тенденция- родители отказват ваксини. Чели-недочели за опасността, те предпочитат да изложат децата си на по-големия риск от болест, но не и от риска от "химикали" във ваксините.

Ето какво ми направи впечатление:

"Парадоксално така ромите се оказвали по-стриктни по отношение на здравето на децата си. При повикване от джипито, те незабавно водели своите хлапета в кабинетите за имунизация, пише вестник „Стандарт”."

Нещо подобно се наблюдава и в западния свят, откъдето идва тенденцията да се съмняваме във ваксините. Не пропускайте да посетите линка и статията (на английски) на нюйоркски педиатър, който е удивен как сред по-богатите прослойки съмненията за ваксините са най-разпространени.

Ето и типичната българска форумна дивотия:

"Според мен фирмите които произвеждат ваксините и работят с правителствата ,печелят луди пари от невежествето на хората ."

Предполагам, че в джобовете на лекарите ще влязат повече пари от лечението на тежко болни деца, отколкото от една сравнително евтина ваксина.

Ето един умен коментар от drdoolittle:

"Някои имат толкова елементарни и още по-лошо - сбъркани познания по биология, имунология и обществено здраве, че може да те хване яд преди всичко на калпавата образователна система. Други са така обрулени от живота ,че в главата им има конспиративни теории за ваксините и лекарствата и мании за отношение и преследване. Парадоксално е ,че не малък процент от тези които сега са срещу ваксините нямаше да ги има , ако не са били имунизирани."

Да видим каква е историята на един от разпространените митове за ваксините- че причиняват аутизъм. През 1998 г. в Lancet е публикувана статия, според която може да има връзка между ваксината за заушка, дребна шарка и рубеола (MMR) и аутизма. Изследването на Андрю Уейкфилд (върху едва 12 деца) е в погрешна насока дори и за човек, който не се занимава с наука. Той открива възпалителна реакция в стомашно-чревния тракт на няколко деца, подложени на ваксината и оттам заключава, че по неизвестен механизъм това е довело до аутизъм. Контролна група няма. Изследващите са знаели състоянието на децата и дали са получили ваксина.

Децата не са подбрани случайно, а са пренасочени от педиатрични практики и с необичайна комбинация от двете оплаквания- възпаление и промяна в нормалното психично развитие. Освен това родителите е трябвало да си спомнят кога е направена ваксината.

Вместо да си мълчи и да изследва, Уейкфийлд излиза пред медиите и създава една от най-големите паники във Великобритания, от което нивото на ваксинация пада от над 90 до 75 процента. Стадният имунитет намалява, разболяват се и умират деца от болести, смятани дотогава за разрешен проблем.

Великобритания започва да се усеща за грешката си. Ние, като по-изостанали, едва сега изживяваме фазата на анти-ваксинирането. Дано премине бързо и без тежки последствия...

Няма коментари:

Публикуване на коментар