19 февруари 2010

Let Them Eat Breast Milk!*

Колкото и да съм пристрастна към кърменето и популяризирането му (а може би именно заради това), понякога лактивистите привличат вниманието ми с добронамерени, но странни постъпки: Да пратим кърма в Хаити.

Не знам защо тази жена си мисли, че това е практично и ще е от полза.

В случая лактивистите реагираха съвсем малко по-адекватно от сциентолозите- поне предлагат начин за изхранване на населението.

За щастие в Хаити повечето жени кърмят. За нещастие едно силно земетресение може да попречи на кърменето, като вземе, че убие майката.

Бебешкото мляко на прах действително е смъртоносна отрова при липсата на чиста вода. За щастие съществува предварително миксирана формула, за която агенциите, работещи в Хаити, няма как да не знаят.

Според прессъобщението до една от болниците в Хаити са стигнали 500 унции замразена кърма. Това е само една болница, непоразена от земетресението, в която има условия за съхранение. Количествата не са големи, дори когато става въпрос за недоносени деца. Да кажем, че средно едно дете яде 2 унции на хранене (шишето ми е разграфено до 4 унции, доносеното ми бебе ядеше пет в ранните седмици на живота си). Това са 1000 хранения- в страна, където са загинали 100 хил. души.

Нищо лошо- но за преноса и съхранението на тази кърма са изхабени доста пари- пари, които някоя от агенциите можеше да ползва по-ефективно. Но- имали, дали.

Това, което ме дразни е, че лактивистите използват бедствието, за да продават идеологията си. В популяризирането на кърменето има много идеология- и това трябва да е така, винаги трябва да има идея в рекламното послание. Какво да се прави, позабравено изкуство е, трябва пак да го "продадем" на публиката.

Проблемът е, че не винаги има място за идеологията. Глупав е страхът, че ей сега представители на Нестле ще кацнат в Порт-О-Пренс (може би на самолета на сциентолозите) и ще почнат да разправят как формулата е с повече витамини, отколкото млякото на недохранените жени в бедствената зона.

Лактивистите няма нужда да напомнят на агенциите за опасностите и нуждите от формула- тия хора вече работят там и го знаят.

Е, има интересни препоръки. Като например- да се намери друга майка- кърмачка за оцелелите деца. Да, може и да стане- но представете си, че в София стане бедствие и някой ви разпредели чуждо бебе, което да кърмите. Надявам се да са така добри да дадат и вода и храна, защото не е лесно да се произведе още 600 мл. до литър кърма за изхранване на още едно бебе.

Разбира се, това не значи да започнат хаотични доставки на мляко на прах- то, както казахме, е опасно. Но е и неприятно, когато прочета как кърменето намалявало стреса в бедствените райони. Е, може да го намалява примерно при градско задръстване или бавно зареждащи се интернет страници, но се замислям колко ще ми помогне да кърмя, ако около мен се търкалят трупове...

*Заглавието е из коментарите на тази статия: "Като няма формула, да ядат кърма!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар