08 февруари 2010

Ваксини, аутизъм, отново...

Тези дни само българските медии не бръмнаха, или пък бръмнаха по грешен начин- абе направо избръмчаха.

Става въпрос за връзката между тройната ваксина (рубеола, морбили, паротит), позната в англоезичната литература като MMR (Measles, Mumps, Rubella). Списание Lancet оттегли първата статия, загатваща за такава връзка- макар и малко късно, предвид медийния шум, който предизвика.

Отсега нататък тази статия да не се смята за доказателство, да не се цитира, да не разпалва медийна лудост. Да не забравяме, че изследването е проведено неетично, а направо се просълзих, като четох на какво са били подложени дечицата.

За съжаление в. Капитал е пропуснал тази новина- не ги съдя, негативните новини за "нещо не е така, както си мислехме" не звучат много като новини, трудни са за обясняване. А какво по-добро четиво от горния пухкав репортажен материал за една креативна къща, където деца се лекуват от аутизъм. Не само получават терапия- те се ЛЕКУВАТ. С витамини, храна и хелиране.

Тук е моментът да подчертая колко емоционална е темата. Родителството е свързано с много работа, но заплащането за нея е чудно- усмивки, комуникация с малкото, което се събужда за света и разцъфтява като цвете под нашите грижи. Ако това цвете не цъфне, ако се окаже попарено от болест, рухва целият ни свят.

Точно затова още повече ме ядосват шарлатаните, които продават празни надежди в този черен момент.

Но какво пречи да опитаме всичко? Нали няма да навреди...

Или може да навреди? Макар предлаганите терапии да дават привидни отговори- тежки метали, храна, алергии, китайски биберони; макар да дават надежда за терапии- кислородна терапия, хелиране- в края на краищата всичко това може повече да навреди.

Освен чисто физически, празните обещания след време ще нанесат тежък удар на родителя. Не искам да си представя какво би се случило, ако след дълги години "битки", терапии, обещания се окаже (най-вероятно), че подобрение няма. Дали ние ще сме виновни заради невидимите токсини и молекули казеин и глутен, попаднали в организма на детето? Дали дългите години терапия ще попречат на изграждането на реалистичен поглед и подход към проблема?

За щастие не ми се налага да си отговоря на тези въпроси, но това също не смекчава отношението ми към измамниците.

Ето какво ме изненада в статията. Детският център работи по програмата DAN! - Defeat Autism Now!. Уж солидна програма с много обещания, а:

"еднодневен тренинг – толкова продължава стандартното DAN обучение."

Уау, един ден само и пълен лаик става запознат не само с причините, но и с лечението, а дори и с излекуването на аутизма!

Всъщност там е проблемът- DAN! приема всички, а едно такова лечение има притегателна сила за шарлатани, оттам и цитираният по-горе смъртен случай след хелиране.

Затова сме родители- за да преценяваме, да се опитваме да правим нещо, а стоенето със скръстени ръце е най-тежко. Но за себе си бих предпочела смислено изчакване, а не хвърляне в алтернативни терапии под заплахата за някакъв "прозорец" за лечение... а после аз ще се окажа виновна, че не се е получило. Алтернативните системи винаги работят перфектно- виновен е пациентът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар