09 февруари 2010

Самобръсначката на Окам

Бръсначът на Окам е принцип, според който изправени пред две обяснения за един и същ феномен, трябва да изберем обяснението, което изисква по-малко предположения.

Може ли принципът, познат като Бръснач на Окам, да действа автоматично, да е неделима част от човешкото мислене?

Според това видео може:



Мога да видя как съм успяла да "изрежа" паразитния елемент от мисленето си.

Интересно обаче дали това е така за по-завъртяните области на познанието, известни още като нюейдж и теории на конспирацията.

За мен може би по-простото обяснение е еволюцията чрез естествен отбор- просто и елегантно.

За повечето хора обаче идеята е адски неинтуитивна- изисква поглед върху една много голяма картина, с много елементи, за да се схване един прост принцип. За съжаление тази привидна сложност не им позволява да усетят вътрешно еволюцията като "обяснението с по-малко нужда от подкрепящи обяснения". Вместо това за тях бог и съзнателното създаване е по-лесният изход от задачата. Ами да- ето, хората произвеждат неща непрекъснато във фабрики и заводи, толкова е лесно! Ние не чакаме часовниците сами да се сглобят!

Същото и за връзката между ваксините и аутизма. За повечето хора интуитивно е да виждат връзка между причина и следствие- токсини=> аутизъм; ваксини=> аутизъм. Разбира се, те пропускат, че на практика правят огромни и недоказани, а и трудно или не-доказуеми предположения и така обяснението им става сложно.

Вместо това за сложен и необясним се смята все още неизвестният механизъм, по който се случва заболяването- дали е гени, дали е външна среда или комбинация от всичко?

По същия принцип бръсначът на Окам може и да не сработи при теориите на конспирацията. По-лесно за ума е да приеме, че за всичко си има причина, отколкото да съзре невидимите, малки, но влиятелни в дългосрочен план процеси.

Все пак да се радваме, че никой не вярва, че зли гремлини докараха снега и повреждат снегорините...но дали наистина е така?

Най-простото обяснение: повредата е във вашия телевизор!

Няма коментари:

Публикуване на коментар