22 февруари 2010

Мода в майчинството

Как се гледа дете е придобита способност. Придобива се от книги, интернет, но до голяма степен от личния пример на заобикалящите ни жени.

Затова мога да забележа някои тенденции, които в следващите години ще стават все по-обичайни. Зеленото родителство е една от тях- пране на пелени вместо памперси, ЕБХ (изненадващо добро решение), органична храна...

Но малко въпроси са толкова горещи, колкото кърменето. От началото на новия век под вещото ръководство на Бу и други този начин на хранене на бебетата набира все повече привърженици, а привържениците- все повече знания и мотивация.

Всичко това създава една общност, която е чудесна отвътре, но може да е източник на фрустрация за майките, останали по някаква причина извън нея- или пък за тези, които се чудят дали ще успеят да станат част от чудния свят на кърмачките.

Нека направим един приятен завой в друга посока. Човешките женски гърди са красиви. Ние ходим на два крака и няма как те да останат невидими, а и да ги подмине сексуалната селекция. Затова те повече приличат на опашката на пауна, отколкото на човките на чинките на Галапагос. Човешките гърди не са чак толкова добре адаптирани за кърмене. Да, този вид хранене на бебетата е естествен, но не е автоматичен, както при другите животни. Дори и при големите примати има проблеми.

Затова този така естествен и рекламиран процес може да се окаже доста труден. Тук идва и парадоксът на лактационните консултанти. В обучението си като такава на всяка крачка срещам идеята как кърменето е нормално и естествено, а заради това е голям парадокс, че трябва да има формално обучение на консултанти. Надявам се горната статия да разяснява парадокса отчасти.

В тази статия се коментира една от първите брошури на Ла Лече Лигата, според която сам бог е дал на жената правото и дара да кърми: "Her baby came. The milk came. She nursed her baby." Е, и тук бог не се е справил много по-добре от еволюцията, иначе ЛЛЛ нямаше да ги има.

Друга линия на мислене за кърменето е, че то е нормата, а формулата е ненормално хранене. Да, чисто физиологично това е така- съставът на кърмата е идеален за бебешкото тяло и мозък, а и за щастливо стомахче. Еволюцията се е погрижила за това.

Еволюцията обаче се е погрижила и да имаме големи мозъци и да може да променяме средата си. И тъй като даденостите (неудобни, но красиви цици; странен стил на сукане на човешкото бебе) са неблагоприятни, е също толкова нормално за хората да търсят заместители на кърменето. Дойките имат дълга история. Храненето с животинско мляко- също. Хората освен това доста добре се справят със създаването на адаптирани млека- и това е съвсем нормално.

А какво да кажем за честите случаи, когато майката месеци наред използва помпа за кърма? Те не правят това, защото е "нормално", а защото наистина смятат, че кърмата е нещо повече от норма, че дава някакво предимство на детето. Не мога да си представя как идеята за "кърменето като норма" може да се зароди в главата при такова дългосрочно използване на помпа.

Но каква работа си имам аз като обучаващ се консултант по кърмене дори да се докосвам до мисълта, че адаптираните млека са "нормални"?

Ето такава. В следващите години много млади майки ще бъдат облъчени от разговори за предимствата на кърменето. Това е чудесно- ще им спести време и пари, а и ще е добре за здравето на дребосъците. В същото време много от тези майки ще се побъркат от натиска да кърмят, ще се включат в модата, но без знания и умения и може да навредят повече на себе си и на децата си. Самата аз се "хванах на хорото" с частична информация с бели петна, но се разминах с леки и лесно преодолими проблеми.

Затова ще дебна, за да разясня, че кърменето е естествено, но не и автоматично; че адаптираното мляко не е отрова, че може да не сме "по модата" съвсем без угризения, ако обстоятелствата го налагат. Но ако искате да се поизмъчите- ще ви помогна!

(Но няма да ви продам от моето мляко, дори по цени на черния пазар. И без това няма да искате да закърмите децата си с мляко от безбожник.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар