15 октомври 2009

Not Knowing

Knowing е филм с Никълъс Кейдж, в който основното послание е- земята ще изгори от голямо слънчево изригване, но бог ви обича!

Хубавото е, че не платих, за да го гледам. Ето и лошото:

Това е филм и за извънземни. Всъщност се е случил друг голям космически катаклизъм, който е засегнал Тралфамадорците, лишавайки ги от чувство за хумор и придавайки им хуманоиден вид. Към хуманоидния си вид те добавят зловещи черни шлифери и говорен дефект (затова ги наричат "Шепнещите хора", когато те се явяват по нощите и вдъхват доверие колкото дебнещ педофил).

Въпросните тралфамадорци явно са "заседнали във времето" и не могат да пътуват напред и назад, та затова прибягват до неелегантни методи като цифрово пророчество, прието от зловещо на вид момиченце. Тя изписва един лист с "GPS координати" (или просто географска дължина и ширина) и дати на големи сакатлъци в историята на планетата. Списъкът от цифри е финализиран с края на света.

За щастие кодът е прост и не можем да се радваме как Кейдж търчи с Декларацията на независимостта под мишница в стил Шлиферът на Леонардо. За нещастие шифърът е толкова прост и ясен, че за филма остава малко- няма екшън, няма спасяване, няма никакъв шанс за измъкване, дори и с помощта на Брус Уилис по потник. Всъщност това е един от малкото апокалиптични филми, в които човечеството наистина измира.

На нюйоркчани пак не им върви. Давам обаче точки за поредното разрушаване на Тайм Скуеър.

Накрая извънземните слизат от кораба, разперват архангелски криле, взимат две хлапета и две зайчета и ги заселват на нова и прекрасна планета, та да я о*ерат на чисто. Хлапетата тичкат сред нива от извънземно жито, а в далечината има някакво голямо дърво- микс между Дървото на Гондор и Дървото на Познанието. Хлапетата се запътват натам, да вкусят за пореден път Забранения плод. Всъщност на планетата има и други двойки тийнейджъри, което личи от многото извънземни кораби, напуснали Земята и кацнали на новия рай.

Пет минути по-рано героят на Кейдж е на Земята, където цари оранжев есенен следобед, тъй като слънцето е на път да изпепели всичко. Той се завръща при баща си-проповедник, следва прегръдка в стил завръщането на блудния син. Минута по-късно вълна от експлозии помита Земята, започвайки с Ню Йорк. Изчезна Йерушалайм, великият град, като да не беше съществувал никога...

Оставаме с мисълта, че Кейдж си е върнал вярата в бог. Щото вярата е нещо, дето не иска много мисъл, а и какво мислене, като след три минути светът ще свърши!

Филмът печели бонус точки за преждевременно развитото хлапе Кейлъб, което мяза на мъничък доктор Хаус. Давам точки и за компютърната графика, показваща как ще свърши земята. Изключително забавно е, защото слънчевото изригване прилича на пръдня в Слънчевата система.

1 коментар:

  1. Насрахме се да се хилим, пък аз даже не съм го гледала. Илфа е много съгласен :)

    ОтговорИзтриване