23 октомври 2009

Градска природосъобразност

В квартала ми откриха нов биомагазин- втори поред. Този път е по-голям, по-снабден и разположен в зона с нови и жълтички кооперацийки, населени от юпита, които искат да се хранят органик.

Влизам в магазина, понесла бебето със слинг, както си му е редът. Е, с кожено яке съм, ама нейсе- гледката е природна.

В органични на вид кошници са изложени най-грозните чушки, които съм виждала. Има и криви моркови и развалящо се грозде.

Е, хайде, има баби, дето си гледат неща в градините, ама и те не ги изнасят на пазара в такъв вид и на такива цени. Ще пропусна.

По-навътре: всякакви глезотийки като чайчета, брашна от какво ли не, задължителната киноа и амарант. Интересно, ще пробвам някой ден.

Всички водещи марки детски храни са под табелката "био". Интересно какво му е природното да си храниш децата с прескъпи пакетирани храни...

Ето нещо интересно- многократни пелени. Един комплект, тотално неадекватен за нуждите на бебето, струва 106 лева. В него има три чифта непромокаеми гащи и 12 памучни пелени. Ако искам да запазя разсъдъка си, биха ми трябвали два комплекта. Все пак цената грубо би излязла двойно по-ниска от тази за еднократни пелени...но все нещо ме спира да се заема с такова дело.

В секцията за бебешки стоки- книга за природно родителство. Започва с хипарска история как раждането не било медицинско събитие и как някаква си прабаба родила здраво бебе ей така вкъщи, даже сама го хванала. А сега жените раждали, заобиколени от лекари и акушерки...Да ви светна: удобно е да имате акушерка под ръка- някак си е по-луксозно някой да хване бебето. Второ: дори и футболен отбор да ви е наобиколил, няма да ви пука в тоя момент. Ще пропусна и тази книга...самодоволни екофашисти!

В този ред на мисли- ето едно интересно четиво за това кое точно е ГМО и защо не трябва да се тревожим.

Преди малко хапнах печено свинско със задушени моркови. Морковите- наистина био, отгледани от родата. Мисля, че съм достатъчно зелена- колата ни е на над 20 години, а една нова кола ще има повечко въглеродни емисии и отпадък дори от памперсите за една година, нали? Надявам се. А и месцето ми е отгледано в малка местна ферма, да са живи и здрави!

Последен въпрос: защо тия магазини са толкова скъпи? След като горките фермери не са притискани да ползват ГМО и пестициди, защо органик продукцията май е само лукс за юпита с претенции?

Няма коментари:

Публикуване на коментар