29 октомври 2009

Тежък случай на ориентализъм и предложение за лечение

"
Oh, East is East and West is West, and never the twain shall meet,
Till Earth and Sky stand presently at God's great Judgment Seat;
" (R. Kipling)

Страдате ли от ориентализъм? Онова неуловимо чувство, че всички азиатци знаят тайната на живота, вселената и всичко останало, че могат да се справят без злата "западна медицина" и че имат истински покемони? Че трима самураи с мечове могат да победят 20 човека с автоматично оръжие?

За целта на поста "ориентализъм" не е течение в изкуството или изучаване на особеностите на източната култура. Това е убеденост, че източната култура е различна и донякъде по-добра, както и по-пригодена за "новата епоха" и други нюейдж стремления. Това ще е определението за целите на днешната дискусия, макар че ориентализмът е и вид расистко мислене, което определя азиатския човек като слаб, женствен, притворен и хитър.

Проблемът е, че нюейдж ориенталистите едва ли имат по-уважителен поглед към източната култура. Те предпочитат да я сведат до серия афоризми и да я определят като нещо, което е обратно на западната култура. На запад е на почит науката? На изток я няма, там има интуиция. Тук е така, значи там е онака и е по-хубаво.

Има обаче една основна разлика, забелязана от писателя Сам Харис. Според него западната цивилизация мисли по различен начин, защото е възприела духовни практики на базата на вярата. Изхождайки от написаното в свещени книги и приетата догма, мислителите са можели да действат ограничено, да не могат да надникнат отвъд една бариера на познанието за света. Дори и със съвременната наука западният човек не се осмелява да наблюдава феномените на съзнанието така, както източните религии ги наблюдават с медитацията.

Източните религии обаче, със своето настояване че дори ритуалът и догмата са илюзия, позволяват на практикуващия да надникне във всеки феномен.

Според Харис някои практики на будизма, тъй като не изискват вяра или приемане на някаква догма, са подходящи за цялото човечество, опитващо се да опознае функциите и възможностите на собствения си мозък.


В книгата си Краят на вярата Харис казва, че причината в Европа да няма медитация е подобна на тази, че в централна Африка няма земеделие. Не можеш да впрегнеш носорог в рало, не можеш да впрегнеш вярата за средство за изследване на света.

Азиатските спа терапии, рейки и други магии не са нещо уникално, а са част от стремежа на човечеството да си обясни света. Наистина уникалното от източните религии е това, че те са развили едно не-религиозно свободомислие. Нека да го използваме. Може и да открием тайната на живота, вселената и всичко останало.

"
But there is neither East nor West, Border, nor Breed, nor Birth,
When two strong men stand face to face, though they come from the ends of the earth!
"

Няма коментари:

Публикуване на коментар