Обичам тикви повече от Душко Добродушков.
В 21 век това означава блогърски мета-тикви, а не буквалните запечени до златисто. Но и срещу вторите нямам против.
На мисълта за тиквите ме наведе сутрешното упражнение, за което и на Далай Лама може да не му стигне будисткото търпение. Приготвях домашно пюре от тиква, та да не кара горкото бебе на една гола кърма. Вече мина шестте месеца и му се полага по някоя хапка.
Приготвянето на домашни пюрета наподобява свещенодействията на готвач на nouvelle cuisine или молекулярните изгъзици, сервирани като дегустационно меню. Готви се в малки количества, а целта е фина текстура и още по-фин, почти безличен вкус.
После 99% от пюрето се изхвърля. Останалата част залепва по бебето. Може би няколко микрограма стигат до стомаха му.
Експертите ме успокояват- това било достатъчно за бебето, за да се запознае с храната и да почне да я храносмила. Може би във вселената на Дюн така си захранват бебетата- с по половин грам храна, която те със свръхестествен усет анализират химически и "превръщат".
Откъде идват тия съвети? Да не би да има някаква книга за родители, озаглавена "Как да се грижим за квизац хадерах в най-ранна възраст?".
Бебето обаче не обича храна- гледа като отровен.
Аз си продължавам да обичам тиквите.
Обичам ги под формата на големи купчини по пазари и кръстовища, като заспало полегнало чудовище с възлести мускули.
Обичам оранжевия им цвят, скрит зад сивата кора. Обичам пипалата, които растението пуска. Зеленото растение е любопитно и подвижно, бързорастящо- а накрая завършва с една трудноподвижна кръгла тиква.
Обичам сатанинското проблясване на тиквените фенери.
Все се надявам, че някой ден някоя тиква ще се превърне във Ферари. Или поне Голф двойка.
19 октомври 2009
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар