06 октомври 2009

За алтернативите

Вчера си търсех хапове за глава, които да не отровят екстремното кърмаче. Аптекарката ми предложи хомеопатични лекарства.

"Не, благодаря", казах. "Не смятам да се лекувам със сянка от джамия, разтворена в кофа вода".

Имам и друг дежурен отговор на такива предложения: Няма алтернативна медицина. Има медицина, която работи. Ако работи, не ме интересува дали е билки или нагласяне на чакрите. Ако е само плацебо- не, благодаря.

Някой беше сравнил алтернативната медицина с алтернативния транспорт. Например, трябва да пътувате от Пловдив до София. Може да хванете автобуса.

Да, обаче идва един човек и той ви обяснява, че автобусът замърсява, в него се въдят микроби, претоварен е и е опасен. Затова най-добре да се качите на велосипед и да вземете пътя с минимални въглеродни емисии.

Идеята ви харесва и тъй като е идеален есенен ден, почвате да въртите педалите. След има-няма осем часа сте в София, поуморени, но доволни.

Затова давам зелена светлина на всички, които искат да лекуват настинка с хомеопатия. Няма да си причините много поразии.

Да, но представете си, че вали сняг, температурата е -5 градува и духа северен вятър. Същият човек казва, че дори и в тези условия велосипедът е за предпочитане, тъй като автобусът замърсява.

Или пък- качвате се в прекрасен есенен ден, въртите педалите с усилие, но не стигате до София. Същият човек обяснява, че причината е във вас- трябвало е едновременно с карането да жонглирате с три топки. Така нямаше да ви заболи кръстът, нямаше и да ви е скучно.

Както казах, има и алтернативен транспорт. Неговият привърженик ще посочи, че автобусите катастрофират. Ето, онези хора можеха да бъдат спасени, само да се бяха качили на велосипеди...

Да, ама по магистралата има много скелети на велосипедисти, ще контрирате вие. Така и не са стигнали до София.

"Но тези хора са се качвали някога на автобус", ще каже привърженикът на алтернативния транспорт. Те са забравили правилата за движение с велосипед и затова не са успели да стигнат.

От подобни престрелки получавам главоболие. Може би ще го оправя с този блог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар