12 октомври 2009

Тъжно за бирата

Днес е първият истински есенен ден, събудих се в сиво утро. От вчера обаче ми е сиво на душата, тъй като си говорих с човек, работещ в бирена фабрика и той ми каза някои неща за производството.

Обичам бирата, макар в последната година и нещо да съм намалила употребата до минимум- почти до абсолютната нула.

На въпроса- каква се оказа разликата между Пиринско и Шуменско. Двете бири са на Карлсберг.

Оказа се, че разликата е в количеството бирен концентрат. Тоест, Пиринско е разредено Шуменско. Е, това за разреденото си го знаехте де.

Бирата има няколко елемента- мая, хмел, ечемик. Доскоро Пиринско е имало своя марка мая, която е давала специфичен вкус. Дрождите обаче са се оказали капризни, поискали са по-високи заплати и Карлсберг ги е уволнил. Сори, унифицирал е процеса на производство. Затова гореспоменатите марки бира вече имат една мая.

Потомствените пивоварни отглеждат от поколения едни и същи щамове, които дават специфичния им вкус. В България явно за масовите бири подобно внимание към качеството се смята за ненужно.

Другото кофти нещо е, че бирата се прави като лимонада- екстрактът се замесва с газирана вода. Както се изрази срещнатият от мен технолог- все едно да готвиш боб и после да го разредиш с гола вода, в която не е врял.

Може би е време да почнем да си варим собствена бира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар