29 октомври 2009

Защо обичам научна фантастика

Преживявала съм епизод на REM парализа. Не, това не е периодът, в който REM не са издавали нов албум. Това е събуждане на мозъка по време на парадоксален сън, докато тялото все още е изключено. Общо взето- сънуваш кошмар на живо, с усещане за присъствие в стаята и чувство на сковаващ ужас. Преживяването е дало начало на разкази за демонични явявания и отвличания от извънземни.

За да се справя по-лесно с епизода ми помогна един научнофантастичен разказ, който бях чела. Там едно малко и невидимо извънземно се вселяваше в хората, за да им предаде важно съобщение, но и предизвикваше силни кошмари. Само един човек се стегна, не обърна внимание на кошмара и чу съобщението. Та- стегнах се и наблюдавах кошмара отстрани. Беше кошмарно, но и интересно.

Ето затова харесвам научната фантастика- защото основното й послание е, че човекът е способен и силен, находчив, изобретателен и достоен за възхищение. Или ако не човекът, то поне някоя разумна форма на живот, постигнала по-високи технологии и по-висок морал. Жанрът е оптимистичен в основата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар