23 ноември 2009

IMMD

В края на миналата седмица отново се наложи да се държа лошо с хората, но за тяхно добро.

Във форума на БГ Мама на два пъти се спомена името Доктор Дейвид Уокър. В единия случай ставаше въпрос за възрастна жена с рак, която щяла да търси неговата помощ. Във втория- темата за Кирчо, двегодишно дете с рак.

Вестник Струма също отрази историята през уикенда: за съжаление погрешно. Не става въпрос за операция, а шарлатанинът Дейвид Уокър ще лекува детето с билки за 30 хил. долара.

Много малко проучване показа, че Дейвид Уокър не е доктор по медицина, а има докторска степен по биофизика. Той избягва от закона, като лекува в Мексико. Тъжното е, че родителите са взели емоционално и отчаяно решение в момент, в който не могат да си позволят да действат глупаво.

Ето какво написах във форума, след което дискусията пое напълно различна посока. IMMD, надявам се да сме помогнали с нещо:


"Да започнем от очевидното: Мексико. В частност Тихуана е столицата на алтернативните клиники за лечение на рак, като първите се появяват през 60-те, а пикът на популярност идва през 80-те. В края на миналия век споразумението NAFTA търпи промени, които позволяват задгранични изследвания на измами и на някои от клиниките им става тясно около врата. Доста от тях затварят врати.

В Мексико се прилагат известните шарлатански терапии от рода на Хулда Кларк (която почина от рак по ирония на съдбата), лаетрил (доказано безполезна) и Герсънова терапия (наскоро ново проучване показа, че и тя няма никакъв ефект при лечението на рак на панкреаса).

Сега за Дейвид Уокър. Самият той се нарича "доктор" във видеото в YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=H0jJu-qJKc4

Ето само няколко неща, които ми направиха впечатление:

1. Човекът използва "medical intuitive". Какво по дяволите е това? Шаман или вуду доктор?

2. Бръщолеви нещо за "има и наука, но не знаем всичко..."

3. Около осмата минута на видеото говори за "покачване на PH на пациента над 8.5, където искаме да бъде". Не съм лекар и не играя лекар по телевизията, но знам, че човешкото PH на кръвта е между 7.35 и 7.45. Ако е извън тези граници, това означава голям проблем. Ако е 8.5, изобщо няма да се чувствате здрави, а ще имате крампи, мускулна слабост и дори тетанична реакция.

Тук има нужда от малко бекграунд. В предишни проучвания на псевдомедицината забелязах, че едно от идейните течения е "да променим средата на тялото към алкална с храни и напитки и тя няма да е гостоприемна за раковите клетки". За щастие храните и напитките не могат да променят толкова драстично PH на кръвта, но могат да променят PH на урината, откъдето шарлатаните могат да се хвалят как са променили "средата в организма". Нищо не са променили- лъжат.

Именно страхът от съдебно преследване в САЩ е извел Уокър в Мексико, но може би и там не е в безопасност- да се надяваме.

Пиша това не за да съм гадна, а за да помислят и другите форумджии и да предложат опция за лечение, която да не е безполезна и измамна, докато не е станало късно. "

Мнението ми се потвърждава и от Проф. Бранков, детски хирург, пишещ във форума под името Доктор Оги:

"
Получих допълнителна информация:
Този "лечител" в Мексико бил американски биофизик по образование, който е гостувал в България в последните месеци и родителите са се срещнали с него. Казва се David Walker, поредният мошеник, "разгадал тайните на рака". Препоръчал им е да се откажат от четвъртия курс цитостатично лечение и ги е уверил, че може да излекува детето. "Лечителят" е съден в САЩ за практикуването на медицина без лекарски лиценз и може би затова "практикува" в Мексико."

1 коментар:

  1. IMMD too :) Дано родителите се вслушат в гласа на разума и не губят повече време. Дано се оправи детенцето...

    ОтговорИзтриване