05 ноември 2009

Моби-блогинг, епизод 1

"And god created great whales."

"Whenever I find myself growing grim about the mouth, whenever it is a damp, drizzly November in my soul; whevever I find myself involuntarily pausing before coffin warehouses, and bringing up the rear of every funeral I meet; and especially whenever my hypos get such an upper hand of me, that it requires a strong moral principle to prevent me from deliberately stepping into the street, and methodically knocking people's hats off- then, I account it high time to get to sea as soon as I can."

(H. Melville, Moby Dick)

Когато се почувствам така, крайно време е да взема най-великия роман на всички времена- Моби Дик и да почерпя от него вдъхновение.

В съвременния вариант на приказката Кари Брадшоу е отегчена от Маноло Бланик и се качва на кораба на Грийнпийс, чийто капитан е Хедър Милс, обладана от мисията да вземе повече пари от развода си с Пол Макартни.

Моби Дик е роман, който може да те извади от застоялия градски живот и да понесе мисълта ти над солената морска шир, изпълнена с хиляди опасности и възможности. Според самия Мелвил книгата е опасна и сатанинска, несъвместима с нежната женска душа.

Освен ако жената не е Айн Ранд. Сигурна съм, че капитан Ахав присъства в мокрите й сънища. (Книгите на мис Ранд са на българския пазар и преводачът се е препънал още на корицата на Atlass Shrugged. Моля, Атлас сви рамене, не "изправи рамене"!)

За справка- родената в предреволюционна Русия Ранд си пада по хора, които не се вписват в обществото поради претенции за величие. Дотолкова, че защитава гледната точка на убиец на дете.

Не си правете илюзии- Ахав не е здравословно циничен тип, не е някакъв Доктор Хаус с мисия да се държи гадно с хората за тяхно и обществено добро. Ахав е Радован Караджич, подобен е на всички прекалено убедени в себе си диктатори.

Култовата американска "философка" би изтрила обективистките си обувки върху Ишмаел, героят, в който се влюбваме още в първа глава.

Искате ли философия, пътешествие и просветление? Зарежете Алхимикът. Само в една страница от Моби Дик има повече мъдрост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар