15 септември 2009

Материални момиченца и момченца

Вчера един свещеник направи коментар за българската младеж. Склонна съм да се съглася, че:
"Това, че задоволяваме капризите на децата си, стремим се да ги облечем в най-марковите дрехи, да имат най-скъпия мобилен телефон, да са с последните технически модни тенденции, да сърфират свободно в интернет, не е най-доброто за тях", обяви Ставрофорен иконом доц. Захарий Дечев. По думите му така ние ги правим материални и ги отдалечаваме от духовното. "

Оттук нататък започва несъгласието ми. Всъщност свещеникът бърка "материалист" с "безсрамен консуматор".

Днес е първият учебен ден и е за отбелязване, че учениците са доста различни дори отпреди десетилетие. Седмокласнички сядат по четворки в кафенетата в стил "Сексът и градът", а облеклото е като за парти.

Ех, остарявам и почвам да критикувам. Все пак нека малките да изследват света, нека да не ги посрещаме по дрехите, а направо да видим какво имат в главите си.

Няма да е нужно да пълним всичките тези глави с религия, особено пък в задължителни часове в училище. Всъщност идеята ми е да направим децата ни още по-големи материалисти.

Материалният свят е доста интересен и много голям.



Така че- нека децата се интересуват от мобилни телефони и интернет- и от всички чудеса на техниката и цивилизацията. Като родител обаче бих ги накарала да се замислят какво означава да живееш в такава човешка цивилизация и какво поведение изисква това. Смятам да се справя с възпитанието и без религия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар