17 септември 2009

Алергия към нюейдж

Едно от удоволствията на градската среда е наличието на гъсто разположени и добре снабдени книжарници. Често и с удоволствие посещавам тези храмове на познанието.

Като казах храмове- забелязвам все по-малко познание и все повече преклонение към странни идеи и философии. А Градската Самодива е алергична към нюейдж.

Ето малка дегустация на заглавията- Подсъзнанието може всичко, Тайната, Духовните закони, Законите на духа (в случай, че първата книга не е изчерпала тези закони, въпреки че претендира за изчерпателност). Всякакви писания на тема как може да се справим с любовните и финансови проблеми и пърхута само със силата на мисълта си.

Едно книжле с луксозен вид- Тайната (The Secret) най-добре описва спецификата на нюейдж мисленето: ти си това, което мислиш и мислите ти управляват реалността.

Добре, нека е така. Тоест- мислим си, че сме супер, уверени, успешни и то става така.

Ето тук виждам най-големия парадокс на нюейдж литературата. Всяка една книга с лош превод и умопомрачителна корица, която за съжаление е видяла белия свят, се опитва да ви каже точно обратното.

Вие не сте супер, вие имате проблеми. Имате пърхут, неудачници сте и ако не си купите тази книга, ще си останете такива. Имате наглостта да носите очила дори!

Дотук с уроците по позитивно мислене. Хиляди заглавия се грижат за негативното ви мислене, мили лековерници. Но не се безпокойте- гурутата, просветлените или руските псевдоакадемици само чакат да ви помогнат!

Така че- замислете се, преди да си купите следващото заглавие с грозна корица. Все пак, щом четете тоя блог, сте достатъчно готини и животът ви е по-уреден и материално осигурен от този на 99.98 на сто от човечеството. Не бъдете алчни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар