23 септември 2009

Предизвикаха ме

Честичко във форума на БГ Мама се появяват теми, които са си откровено за и против ваксините- по-скоро против. В тях изпълзяват всякакви нюейдж елементи.

Като оръдие на фармацевтичната индустрия и като родител не можах да не реагирам:

За хората, дето все още се чудят дали да ваксинират- откъс от едно писание на Роалд Дал (Разкази с неочакван край, Чарли и шоколадовата фабрика). Авторът е загубил дъщеря си от заушка през 1962 година.

"Оливия, най-голямата ми дъщеря, хвана заушка на седемгодишна възраст. Болестта протичаше както си протича и си спомнях как й четях, докато тя лежеше в леглото и не се чувствах особено притеснен. Тогава една сутрин, когато вече възстановяването беше напреднало, стоях на леглото й и изрязвах животинки от цветна хартия. Когато и тя се опита да го направи, забелязах, че пръстите й не я слушаха, не работеха заедно с ума й и не можеше да направи нищо. "Добре ли си?, попитах. "Спи ми се", каза тя. След час беше в безсъзнание. След 12 часа беше мъртва. Заушката се беше превърнала в ужасяващо нещо, наречено енцефалит и докторите не можеха да я спасят. Това беше през 1962 г., преди 24 години, но и днес ако някое дете със заушка развие такава фатална реакция, лекарите няма да могат да й помогнат. От друга страна днес има нещо, с което родителите да се предпазят от такава трагедия. Те могат да настояват за ваксина. През 1962 г. Оливия нямаше такъв шанс, защото не беше открита добра ваксина. Днес всяко едно семейство може да има достъп до безопасна ваксина.
Все още не се знае, че заушката е опасна болест. Повярвайте ми, така е. По мое мнение родителите, които отказват имунизация, излагат децата си на риск. В САЩ, където имунизацията е задължителна, заушката заедно с едрата шарка е на практика изчезнала. Тук във Великобритания поради отказа, ината или невежеството на много родители имунизацията се отказва и имаме стотици хиляди случаи годишно. От тези деца повече от 10 хил. ще имат някакви усложнения. Поне 10 хил. ще развият ушни или белодробни инфекции. Около 20 ще умрат. ПОМИСЛЕТЕ ЗА ТОВА. Всяка година във Великобритания ще умират по 20 деца от заушка.
Какви са рисковете от имунизацията? Почти никакви. Слушайте: в област с население 300 хил. ще има само едно дете на всеки 250 години, което ще развие тежки странични ефекти от имунизацията. Това е шанс едно на милион. Може би е по-вероятно детето ви да се задави с шоколад, отколкото да се разболее след имунизация. За какво тогава се тревожите?"

1 коментар:

  1. бг мамите гледам са пуснали петиция за махане на задължителното ваксиниране и има над 1000 подписа. щях да пиша скоро за това, но всеки път като почвам се ядосвам и не мога да завърша :) но то е и малко безпредметно да им се говори, защото доколкото разбрах според някои е наивно да смятам, че едрата шарка е изкоренена с ваксини... надежда всяка тука оставете

    ОтговорИзтриване