29 март 2010

Само за възрастни

Какво означава да си възрастен? Да бъдеш част от "света на възрастните"- ето един често срещан израз, който показва един от разпространените начини на мислене за порастването. Научаваш набор от правила, правиш набор от неща и вече си част от клуба. Понякога само хронологичната възраст е достатъчна.

На тази мисъл ме наведоха часовете, прекарвани с бабите на бебето. Няма нищо, което да те накара така бързо да "пораснеш", както да станеш родител. В същото време няма хора, които толкова дълбоко да не те смятат за възрастен, колкото предното поколение. Защото си млад родител- защото вместо да си станал възрастен, за тях си влязъл в някакъв нов тип детство и те с удоволствие отново влизат в ролята на поучители.

Ето един комикс, който ми даде увереност, че все някога ще се превърна във възрастен- като смени определението за "възрастен" и го направи по-точно.

Да си възрастен означава да си способен на промяна и гъвкавост, а не да се консервираш в кехлибара на нормите. Да си възрастен означава да напишеш блог постинг, който би бил приет за върха на незрялостта, но все пак да си уверен в казаното.

Ето това е основата на израстването- увереността. Разбира се, по-старшите ще са нахитрели, печени, ще гладят по-добре и с повече търпение ще разказват приказки. Всичко това не трябва да ви спира най-нахално да използвате собствения си мозък и преценка по въпросите за отглеждане на дете, че и отвъд. Да признаеш и обикнеш границите на предишното поколение не те прави възрастен. Просто те прави приемливо незрял.

Да си истински възрастен значи да си поне една идея неприемлив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар